ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Για την προαγωγή της παιδοχειρουργικής σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ... 28-03-2014
 
διαβάστε περισσότερα
 
Θεοχάρους για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών
Ημερομηνία: 19-04-2018

                   ECR logo_EN                                                                                

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού

Ελένης Θεοχάρους 

 

 

Στρασβούργο, 18 Απριλίου 2018 

 

 

 

Θεοχάρους για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών 

Να ανακτήσουμε και να αξιοποιήσουμε τον κατεστραμμένο πολιτιστικό μας πλούτο, ο οποίος βρίσκεται ακόμα κάτω από τη μπότα του Τούρκου κατακτητή

 

Η 18η Απριλίου ορίστηκε το 1983 από την UNESCO ως η Παγκόσμια Μνημείων και Τοποθεσιών ή πιο συντετμημένα Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. “Σήμερα, στο ενισχυμένο μάλιστα πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς που είναι το 2018, δίνεται η ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα να θυμηθεί, να ευαισθητοποιηθεί και να τιμήσει τα μνημεία των προγόνων της και τις τοποθεσίες στις οποίες έδρασαν, σε πολιτικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο”, δήλωσε η Ευρωβουλευτής της Ομάδας του ECR και Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους. “Πιο συγκεκριμένα στην ΕΕ, στόχος της σημερινής ημέρας είναι να θέσει στο προσκήνιο τον πλούτο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο την προβολή του ρόλου της στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για την ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης“, συμπλήρωσε.

 

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας  Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2018 είναι η "Κληρονομιά για τις γενιές", και κυρίως τα νέα παιδιά, τις επόμενες γενεές, οι οποίες αποτελούν και τους θεματοφύλακες τόσο του πολιτιστικού μας παρελθόντος όσο και της αξιοποίησής του αλλά και της φρέσκιας πολιτιστικής παραγωγής για το μέλλον.

Σκοπός των δράσεων που λαμβάνουν χώρα μια τέτοια μέρα, όπως διαλέξεις, εκπαιδευτικές συναντήσεις, συζητήσεις, σεμινάρια, δημόσιοι διάλογοι, ανταλλαγές μέσω των κοινωνικών δικτύων κ.α., είναι η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των γενεών, για την προώθηση του πολιτιστικού ήθους και για τη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι επίσης η κινητοποίηση της νεολαίας, εφόσον σε κάθε χώρα σήμερα διοργανώνονται εκδηλώσεις με επίκεντρο την προσέγγιση των νεότερων μελών της ευρύτερης κοινότητας και τη σύνδεσή τους με τον πολιτισμός, την Ιστορία και τη δημιουργία.

 

Στην Κύπρο, τρεις υπέροχες τοποθεσίες έχουν περιληφθεί στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς: η Πάφος, οι Τοιχογραφημένοι ναοί στην περιοχή του όρους Τρόοδος και η Χοιροκοιτία. “Μένει να ανακτήσουμε και τον κατεστραμμένο πολιτιστικό μας πλούτο, ο οποίος βρίσκεται ακόμα κάτω από τη μπότα του Τούρκου κατακτητή, στην κατεχόμενη Κύπρο, όπως για παράδειγμα η Σαλαμίνα, η Έγκωμη, οι Σόλοι, η περιοχή της Καντάρας, η χερσόνησος της Καρπασίας, το Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, το Κάστρου του Βουφαβέντο, και να τον αναδείξουμε, ώστε να ενταχθεί και αυτός στη λίστα της UNESCO“, υπογράμμισε η κα Θεοχάρους, ολοκληρώνοντας “Για μένα προσωπικά, μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι και οι τόποι θυσίας φωτισμένων ανθρώπων που έπεσαν για την ελευθερία του λαού τους, όπως είναι τα Φυλακισμένα Μνήματα, ο Μαχαιράς, το Δίκωμο, ο Αχυρώνας, Το Σπιτάκι στη Βάβλα, το Μερσινάκι”.

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: