... 03-03-2016
 
 

: 04-04-2018

 

 

H δισωση της  ΚΔ εναι ασμβατη με την ΔΔΔΟ

 

Η Κυβρνηση φειλε και οφελει να απαιτσει απ την Επιτροπ και το Συμβολιο να επιβλουν  στην Τουρκα την αναγνριση της Κυπριακς Δημοκρατας πριν γνει οιαδποτε περαιτρω διαδικασα νταξης προθησης ειδικς προνομιακς σχσης  της κατοχικς χρας με την ΕΕ.  Εκτς κι  αν η Κυβρνηση εξακολουθε να χει ως στχο την «επλυση» του Κυπριακο στην βση των ρων που επιβλλει σθεναρ η Τουρκα, και που συνστανται στην μετατροπ της Κπρου σε τουρκικ προτεκτορτο. Ετε με την μορφ της Διχοτομικς ΔΔΟ (ΔΔΔΟ),  ετε με τον διαμελισμ της ΚΔ σε δο κρτη.

Εναι πρδηλο τι αυτς εναι ο στχος των Κυβερνντων γι αυτ και δεν τολμον να απαιτσουν το ξεκαθρισμα της θσης της ΕΕ ναντι της  Τουρκας. 

Βεβαως, μχρι στιγμς   τα συμπερσματα του Ευρωπακο Συμβουλου τραβνε λιγκι το αυτ της Τουρκας  λγοντας της αυστηρ –πρσεξε και  παρακολουθομε τις ζαβολις σου στην Ανατολικ Μεσγειο. Δεν ξρω αν θα υπρξει διαφοροποηση.

Συνεπς, τενουν να καταλξουν και αυτ,  σαν τα ψηφσματα του ΟΗΕ: Γρμμα κενν!   Δεν μηδενζουμε ββαια  την ποια  διπλωματικ και νομικ στριξη μας παρχει ο ΟΗΕ και η ΕΕ, μως θα πρπει να πολεμσουμε για να ανακτσει η ΚΔ το κρος της, να μην περιθωριοποιεται, να μην θεωρεται εκλιποσα.

Πς μως θα αντιμετωπσουμε την τουρκικ πολιτικ, η οποα εναι κρως και απροκλυπτα επιθετικ, με μια πολιτικ υποχωρσεων και εκμαυλισμο, που απτυχε παταγωδς; Ζητντας την ακρωση του δεπνου της Βρνας την δια ρα που οι κυβερνντες εκλιπαρον για  δεπνο των «δο ηγετν»;

Μη χοντας εναλλακτικς επιλογς, Κυβρνηση και ΑΚΕΛ  χουν παγιδευτε στην συνχιση μιας αποτυχημνης πολιτικς, που  οδηγε ετε σε διατρηση του υφιστμενου διχοτομικο status quo,  ετε σε να εισβολ της Τουρκας στην Κυπριακ ΑΟΖ,  με πολεμικ πλοα, ερευνητικ σκφη και γεωτρπανα που θα αρχσουν αμσως γεωτρσεις.  Η συνχιση των συνομιλιν με τους ρους που διεξγοντο μχρι σμερα θα μας υποχρεσει να υποκψουμε στις θσεις της γκυρας, βζοντας τον λα προ του διλμματος πλεμος υποταγ.

Εν δηλαδ, ο στχος  εναι οι συνομιλες μσα σε καλ κλμα, δηλαδ με την Τουρκα ανενχλητη, γιατ να υποχωρσει ο Ερντογν;

Γι αυτ δεν διεκδικσαμε συμπερσματα που να καθιστον σαφς στην Τουρκα τι θα πληρσει κστος αν δεν αλλξει στση απναντι στην Κπρο και την δια την ΕΕ.

Αλλ αυτ σημανει τι ο Πρεδρος πρπει να τολμσει. Οι συγκυβερνντες μως ζουν  μσα σε να παραλρημα ιδεοληψας που θλει την επανναρξη των συνομιλιν στη βση της δη αποτυχημνης φρμουλας.  Ακμη να αντιληφθον τι  χωρς αλλαγ της τουρκικς πολιτικς και του ισοζυγου δυνμεων δεν χουμε καμι ελπδα. Ο Ερντογν απειλε να μπει και στο Ιρκ και αυτο φαντασινονται ακμη τι θα βρουν λση μαζ του τι θα μας λυπηθε και θα υποχωρσει. λλωστε, λοι αυτο τον εκθεαζαν  και βλεπαν στο πρσωπ του τον ηγτη που θα λλαζε την Τουρκα και θα κτιζε γφυρες φιλας και δημοκρατας. Αντ να πουν συγνμη για τις λανθασμνες πολιτικς τους, παραδδουν  μαθματα «ρεαλισμο», ταν η πολιτικ τους χει αποδειχθε  πλρως ουτοπικ.

Δεν καταλαβανουν τι για να  γνει «ρεαλιστικ» πρπει να δοθον τα πντα στην γκυρα.

Χρειζεται σθνος  για να παραδχεσαι τα λθη σου. Αυτο παραμνουν παγιδευμνοι στο Κρανς Μονταν και στις ψευδαισθσεις. Τρα σπεδουμε στην ΕΕ για την κδοση κποιων  υποδεξεων και φραστικν «απειλν»-αν μπορον να εκληφθον ως απειλς- μσα στα  Συμπερσματα, τα οποα ο Ερντογν θα τα γρψει στα παλι του τα παποτσια. Εμες θα εμαστε πλρως  ικανοποιημνοι απ την διπλωματικ στριξη της ΕΕ, αλλ η γκυρα θα πρει τα 3 δις για το προσφυγικ, το οποο ο διος ο Τορκος Πρεδρος μεττρεψε σε πολιτικ και οικονομικ μοχλ  για να εκβιζει την ΕΕ. Ακμη και χθες  δλωσε τι δεν θα διστσει να αφσει να κματα προσφγων να κατακλσουν την Ευρπη, καθς δημιουργονται να κματα προσφγων, που προκλεσε η τουρκικ εισβολ στη Συρα με  την ανοχ της διεθνος κοιντητας και  του ΟΗΕ. Απ τον οποο αναμνουμε μεσολβηση για δκαιη λση.

Πιστεω τι εναι η ρα να καλσει ο Πρεδρος Συμβολιο Αρχηγν για να εξετσουμε τα επμενα βματα, και να τοποθετηθε ο καθνας ξεκθαρα και χωρς μισλογα. Αλλις, θα εμαστε μηροι του διου σκηνικο και των απειλν της Τουρκας. Ο καθνας αναλαμβνει τις  ευθνες τους και ναντι του λαο και ναντι της ιστορας.  

 

 

 
   
 
 
 
     
      :