ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Συνέντευξη Ελένης Θεοχάρους στην εφημερίδα Cyprus Mail... 20-03-2013
 
διαβάστε περισσότερα
 
Τα ματωμένα διαμάντια και τα 3TGs κατακρεουργούν την Αφρική
Ημερομηνία: 15-03-2018

                   ECR logo_EN                                                                                

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού

Ελένης Θεοχάρους 

 

 

Βρυξέλλες, 15 Μαρτίου 2018 

 

 

 

Παρέμβαση Θεοχάρους στην Ολομέλεια του Στρασβούργου

 

Τα ματωμένα διαμάντια και τα 3TGs κατακρεουργούν την Αφρική

 

Σε συζήτηση που έλαβε χώρα σήμερα στην Ολομέλεα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα: «Συνοδευτικά μέτρα για τα ορυκτά από περιοχές συγκρούσεων”, ενώπιον της Επιτρόπου Μάλμστρομ, μίλησε η Ευρωβουλευτής Δρ. Ελένη Θεοχάρους  εκ μέρους της Ομάδας του ECR και είπε τα κάτωθι:

«Τα ορυκτά από περιοχές συγκρούσεων, γνωστά ως 3TGs, όπως το βολφράμιο, το ταντάλιο, ο χρυσός και ο κασσίτερος, αλλά και άλλα πολύτιμα ορυκτά, είναι το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης γιατί η εκμετάλλευσή τους προκαλεί αιματηρούς πολέμους στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο».

Η Ευρωβουλευτής Θεοχάρους επέστησε την προσοχή της Επιτρόπου τονίζοντας:  «Το πρόβλημα δεν λύνεται με ημίμετρα, με αυστηρή αστυνόμευση και με κανονισμούς που εγκρίνονται εκτός Αφρικής, εν τη απουσία των Αφρικανών. ¶λλωστε, από την απαρχή της ιστορίας της Ανθρωπότητας, οι πόλεμοι γίνονταν για τα 3TGs και άλλα πολύτιμα μέταλλα και υλικά κατασκευής όπλων. Ο Τρωϊκός Πόλεμος δεν έγινε για μια ωραία Ελένη, αλλά για το χρυσάφι της Λυδίας και της Φρυγίας και η Δασόεσσα Κύπρος αλλάζει συνεχώς κατακτητές για τον χαλκό, τον χρυσό, τα ξύλα από τα δάση της και τώρα για το φυσικό της αέριο».

«Η Ιστορία βεβαίως επαναλαμβάνεται», συνέχισε η Δρ. Θεοχάρους, «Η Αφρική έχει τεράστια κοιτάσματα πολυτίμων μετάλλων (3TGs, αδαμάντων, ουρανίου, ξυλείας, υδρογονανθράκων), των οποίων η εκμετάλλευση γίνεται εδώ και αιώνες από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες, προς όφελος τρίτων και όχι των Αφρικανικών Λαών, και οι περιοχές όπου υπάρχουν τα πολύτιμα ορυκτά είναι πεδία σκληρών συγκρούσεων».

Η Ευρωβουλευτής Θεοχάρους  υπογράμμισε ότι αν γινόταν έντιμη και διαφανής εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, η Αφρική θα ήταν η πλουσιότερη ήπειρος, και θα μπορούσε να ξεφύγει από την φτώχεια, την υποανάπτυξη, την εξάρτηση από την ξένη βοήθεια, την εγκατάλειψή της από τους γηγενείς πληθυσμούς της.

Αντ’αυτού, η εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου καθίσταται αιτία αιματηρών συγκρούσεων, πολέμων και σφαγών.

Η Αφρική παραμένει υποανάπτυκτη και συνεχίζει να δαπανά τα κέρδη από τα πολύτιμα μεταλλεύματα της για να αγοράζει όπλα, με τα οποία αλληλοσκοτώνονται οι Αφρικανοί. Δεν δαπανά τα έσοδα της από την εξόρυξη του ορυκτού της πλούτου για την Παιδεία, την Δημοκρατία, την ευημερία του πληθυσμού, αλλά για την βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων και ειδικά των δικαιωμάτων των παιδιών με την μορφή της παιδικής καταναγκαστικής εργασίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, του υποσιτισμού και της έλλειψης παιδείας, σε μια μορφή άγριου σύγχρονου δουλεμπορίου. Αυτό κατάγγειλε καταπελτικά άλλωστε και η παγκόσμια Τράπεζα, το 2008 για την Δημοκρατία του Κογκό.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ένα σοβαρό και σημαντικό βήμα το 2017, με την ψήφιση των «συνοδευτικών μέτρων» και με την επικουρία της Επιτροπής. Προσπάθησε να ρυθμίσει την εμπορία των 3TGs, τουλάχιστον των προερχομένων από περιοχές συγκρούσεων. Η ΕΕ έχει μεγάλη ευθύνη για την όλη κατάσταση», ολοκλήρωσε την παρέμβασή της η Δρ. Θεοχάρους, καλώντας Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Επιτροπή να κινηθούν πιο δυναμικά και αποφασιστικά, εκτός ημίμετρων και μέτρων που δεν εφαρμόζονται.

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: