ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Ε. Θεοχάρους: Ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση για το καθεστώς των εγγυήσεων... 27-06-2017
 
διαβάστε περισσότερα
 
Να μπει ένα τέλος σε αλεξιπτωτιστές και φωτογραφικές διαδικασίες
Ημερομηνία: 15-03-2018

                   ECR logo_EN                                                                                

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού

Ελένης Θεοχάρους 

 

 

Βρυξέλλες, 15 Μαρτίου 2018 

 

 

 

Θεοχάρους για υπόθεση Martin Selmayr

 

Να μπει ένα τέλος σε αλεξιπτωτιστές και φωτογραφικές διαδικασίες

 

“Η με ταχύτητα φωτός προαγωγή του Martin Selmayr, πρώην επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Κομισιόν J.C. Juncker, στη θέση του Γενικού Γραμματέα, με φωτογραφικές και αδιαφανείς διαδικασίες άφησε ενεούς εμάς τους Ευρωβουλευτές, στην τρέχουσα ολομέλεια του Στρασβούργου. Μετά την πρώτη έκπληξη, αιτηθήκαμε ειδική και κατεπείγουσα συζήτηση επί του θέματος, δεδομένου ότι τέτοια παραδείγματα θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενθαρρύνουν ανάλογες πρακτικές και στα κράτη μέλη”. Αυτά κατέθεσε με δήλωσή της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και Ευρωβουλευτής του ECR Δρ. Ελένη Θεοχάρους.  

 

“Οπωσδήποτε η έλλειψη διαφάνειας και οι αμφιλεγόμενες διαδικασίες δεν αποτελούν νέο φαινόμενο, ούτε στον πολιτικό κόσμο ούτε σε κοινωνικές, επαγγελματικές και άλλες εκφάνσεις της ζωής. Ωστόσο, θεωρώ  άκρως απαράδεκτο να εφαρμόζονται τέτοιες πρακτικές από ανώτατα στελέχη ενός εκ των πλέον ισχυρών και δημοκρατικών θεσμών του κόσμου, ως διατείνεται ότι είναι η ΕΕ. Ως εκ τούτου ανοίγει πλέον το κουτί της Πανδώρας και δεν θα εκπλαγώ να αρχίσουν οι καταγγελίες για άλλα κράτη-μέλη, που εξαγοράζουν ψήφους και συνειδήσεις με αντάλλαγμα διορισμούς, “τακτοποιήσεις”, “βολέματα”, υπογράμμισε η Δρ. Θεοχάρους.

 

“Οι δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες, ειδικά στην ανώτατη διοίκηση, σημαίνουν καλύτερα στελέχη, ίσες ευκαιρίες για όλους, αξιοκρατία και καθιστούν αποτελεσματικότερα τα θεσμικά όργανα. Ωστόσο, δεν είναι λίγες η φορές που τόσο σε εθνικό επίπεδο τόσο σε ευρωπαϊκό, ικανοί άνθρωποι είτε παραμένουν στην αφάνεια, είτε εξοστρακίζονται από θέσεις-κλειδιά, επειδή είναι υπερβολικά ικανοί, άρα προκαλούν φόβο, ή επειδή δεν ανήκουν σε κάποιο λόμπι ή συνάφι. Σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες αναλόγων φαινομένων, ηθικά επιλήψιμων, όπου ο κόσμος θεωρεί λογικό να διαπραγματεύεται την ψήφο του είτε για μια θέση ή για άλλα ανταλάγματα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η περίπτωση του Martin Selmayr είναι εκκωφαντική. Με δεδομένο ότι όλο το σκηνικό στήθηκε με υπόγειο τρόπο και νομικά προσβάλλεται ανά πάσα στιγμή, ελπίζω να σταματήσει η υποκρισία και όχι μόνο να υπάρξει παραδειγματική παύση του συγκεκριμένου ατόμου από τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, αλλά και να ενισχυθεί εξίσου παραδειγματικά ο έλεγχος ανάλογων διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα. Όσον αφορά την Κύπρο, επιφυλάσσομαι να δώσω παραδείγματα”.

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: