ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει εκβιαστικούς όρους στο ΕΚ. Πως είναι δυνατόν να ανοίξουν κεφάλαια;... 18-06-2013
 
διαβάστε περισσότερα
 
Ε. Θεοχάρους: Έσβησε ο αριθμός 78651... Αντίο Simone
Ημερομηνία: 06-07-2017

                                                                                                   

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού

Ελένης Θεοχάρους 

 

Βρυξέλλες, 04 Ιουλίου 2017 

 

 

Ε. Θεοχάρους: Έσβησε ο αριθμός 78651...

Αντίο Simone

 

Η ανακοίνωση του θανάτου της την περασμένη Παρασκευή, 30 Ιουνίου, μου έφερε μια τέτοιαν αναστάτωση, στα όρια της άρνησης να συνειδητοποιήσω ότι η Simone Veil, η φωνή των γυναικών της Ευρώπης σιώπησε για πάντα. Μια άρνηση που έλαβε τέλος μόλις χθες, με το ύστατο χαίρε από το Σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, όπου όλοι οι ευρωβουλευτές αισθανθήκαμε σα να χάσαμε ένα κομμάτι της ταυτότητάς μας, και δη οι γυναίκες σα να βιώνουμε μια πολιτική ορφάνια.

Για μένα η Simone Veil, είναι πρώτα από όλα η Simone Jacob που στιγματίστηκε από μια βαθιά προσωπική ιστορία. Είναι η 17χρονη νεαρή φοιτήτρια της Νίκαιας η οποία, στις 30 Μαρτίου 1944 συνελήφθη από τη Γκεστάπο και, αν και επέζησε του ¶ουσβιτς «δεν ξέχασε ποτέ τα στρατόπεδα», όπως επανειλημμένως τόνιζε. Είναι το κορίτσι που γλίτωσε από το θάνατο, λέγοντας ψέματα για την ηλικία της, περνώντας ωστόσο το υπόλοιπο της ζωής της στιγματισμένη με ένα νούμερο απέλασης στο αριστερό της μπράτσο, τραγική ανάμνηση της τραγωδίας που έζησε και του χαμού των δικών της ανθρώπων. Ανάμνηση που δε δίστασε να χαράξει επάνω στο σπαθί της, κατά τη διάκρισή της από τη Γαλλική Ακαδημία.

Λένε πως ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Η Κυρία Veil ήταν απτό παράδειγμα αγωνίστριας. Από το 1974 έως το 1979 διετέλεσε Υπουργός Υγείας στη Γαλλία, επί κυβέρνησης Valéry Giscard d’Estaing. Από το 1979 μέχρι το 1982 η καριέρα της πέρασε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα ήταν όχι απλά η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος αλλά και η πρώτη Πρόεδρος με άμεση εκλογή.

Το όνομά της, ως Υπουργός Υγείας, συνδέθηκε άρρηκτα με το Νόμο υπέρ της αντισύλληψης, με τον οποίο επιτράπηκε η αγορά αντισυλληπτικών χαπιών, παρά τον χλευασμό και τις βίαιες επιθέσεις που δέχθηκε από βουλευτές του γαλλικού κοινοβουλίου. Η Simone Veil υπερασπίσθηκε σθεναρά την ελευθερία των γυναικών να ελέγχουν το σώμα τους, έχοντας δικαίωμα στην άμβλωση και δεν ενέδωσε, ακόμα και όταν βρήκε στην είσοδο του σπιτιού της χαραγμένο: “Veil =Χίτλερ». Είναι γνωστή άλλωστε η γνώμη της και η πλήρης συναίσθηση που είχε ότι "Καμία γυναίκα δεν κάνει άμβλωση ελαφρά τη καρδία".

Με αφορμή το ταξίδι της στη γειτονιά των αθανάτων, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι θα μείνει βαθιά χαραγμένο στις καρδιές και στη συνείδησή μας το ήθος και η αξιοπρέπεια με την οποία έζησε και έδωσε τις μάχες της. Έσβησε ο αριθμός 78651...Αντίο Simone!

 

 

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: