ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Ε. Θεοχάρους: Ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση για το καθεστώς των εγγυήσεων... 27-06-2017
 
διαβάστε περισσότερα
 
H Ελένη Θεοχάρους στη Μαδρίτη
Ημερομηνία: 06-07-2017

                   ECR logo_EN                                                                                

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού

Ελένης Θεοχάρους 

 

Στρασβούργο, 5 Ιουλίου 2017 

 

 

H Ελένη Θεοχάρους στη Μαδρίτη

 

Σεμινάριο των μέσων μαζικής ενημέρωσης

για την Ασφάλεια και την ¶μυνα

στη Νότια Ευρώπη

 

Η Ευρωβουλευτής του ECR και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Δρ. Ελένη Θεοχάρους, στο πλαίσιο θεματικών αποστολών που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες, εκπροσώπησε την Κύπρο ως ομιλήτρια στο Σεμινάριο που διοργάνωσε η  Υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μαδρίτη (27, 28 και 29 Ιουνίου), για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τίτλο «Ασφάλεια και ¶μυνα στη Νότια Ευρώπη». Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν η διεξαγωγή συζήτησης μεταξύ των βασικών παραγόντων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επιλεγμένων ευρωβουλευτών, σχετικά με το μέλλον της ΕΕ ως προς την αμυντική πολιτική, καθώς και τις δυνατότητες εμβάθυνσης σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας.

 

Στην ομιλία της, η Δρ. Θεοχάρους υπογράμμισε τους συνεχώς αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια και την άμυνα στην ΕΕ, οι οποίοι και ενέτειναν την ανάγκη να εναρμονιστεί η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, καθιστώντας την  ζωτική για  το μέλλον της ΕΕ.
Οι απειλές που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και ¶μυνας (ΚΠΑΑ/CSDP), οι στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν, η δομή του αμυντικού συστήματος της Νότιας Ευρώπης, καθώς και οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι πολιτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας στη Νότια Ευρώπη απετέλεσαν τους πυλώνες της παρέμβασης Θεοχάρους.

 

Η κα Θεοχάρους ανέλυσε το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη και στις γειτονικές χώρες, “ένα περιβάλλον που αποκαλύπτει σειρά συγκρούσεων και απειλών και μια γενικότερη αστάθεια στο Νότο, με επικίνδυνα παράπλευρα φαινόμενα” όπως:

• η μη ρυθμιζόμενη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση,

• η άνοδος της παγκόσμιας και της διασυνοριακής τρομοκρατίας, καθώς και η ριζοσπαστικοποίηση των πληθυσμών και των ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

• η κρίση του φαινομένου της ανθρωπιστικής προσφυγιάς, η οποία μετατράπηκε σε πολιτικό εργαλείο, απειλώντας την κοινωνική συνοχή της ΕΕ.

• η περιφερειακή αστάθεια και τα προβλήματα με τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

• ο πολλαπλασιασμός των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των όπλων μαζικής καταστροφής

• η εμφάνιση υβριδικού πολέμου.

• η φτώχεια, η υποανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή και άλλες φυσικές καταστροφές, η διαφθορά και η εσωτερική πολιτική αστάθεια σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, οι οποίες αποτελούν στην πραγματικότητα πηγές σοβαρών απειλών. Στις χώρες αυτές, αναπτύσσονται εξτρεμιστικές οργανώσεις και οι πληθυσμοί αναγκάζονται να φύγουν, με κατεύθυνση κυρίως την Ευρώπη, με μερικούς από αυτούς να φέρουν στις βαλίτσες τους σπόρους θρησκευτικών πολέμων.

Εκτός από τα παραπάνω, η κα Θεοχάρους εστίασε στην “απειλητικότερη όλων των απειλών” για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της ΕΕ: ​​τις πολιτικές της Τουρκίας, οι οποίες έχουν σταθερά αποσταθεροποιητική επίδραση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, προκαλώντας, ως εκ τούτου, συνεχείς τριγμούς στην ασφάλεια της ΕΕ και ρωγμές στο νότια σύνορά της, με την ανεξέλεγκτη και άναρχη μετανάστευση. “Πρόκειται για έναν σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης”, υπογράμμισε η κα Θεοχάρους, “ο οποίος όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολεμικά πλοία ούτε με σφαίρες - είτε είναι νόμιμοι είτε λαθραίοι μετανάστες - παρά μόνο με αρωγή για ανάπτυξη και πολιτική σταθεροποίηση στις χώρες τους”. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική ¶μυνας και Ασφάλειας αντανακλάται αποκλειστικά στο ΝΑΤΟ, στους εθνικούς στρατούς και στη λειτουργία του CSDP, ενώ τέλος δεν παρέλειψε να σημειώσει, για την περίπτωση της Ελλάδας, ότι “δεν είναι δυνατόν να ζητείται από μια χώρα που περνάει οικονομική κρίση να περιορίσει από τη μια τις αμυντικές της δαπάνες και από την άλλη, δεχόμενη συνέχεια απειλές και επιθέσεις από τη γείτονα χώρα, να πρέπει να συμβάλλει με επιπλέον αμυντικές δαπάνες στη συλλογική άμυνα της ΕΕ”.

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: