23 ... 22-05-2012
 
 

: 28-03-2017

Με σεμντητα και υπερηφνεια,  σταμαι ενπιον των αγωνιστν συγχωριανν μου,  που θεσαν την ζω τους στην διθεση της πατρδας για την νωση του νησιο μας με την Μητρα Ελλδα.

58 χρνια μετ τον τερματισμ του Αγνα, και εν πολλο απ αυτος συνχισαν να μχουνται για την Λευτερι μας και στους επ εσχτων αγνες του θνους,  η Πατρδα, για πρτη φορ απονμει σε αυτος τιμν και δξαν.

Νιθω πως λοι σοι εμαστε σμερα εδ,  γονατζομε μπροστ στο μεγαλεο του Αγνα της ΕΟΚΑ,  ως σεμνο και ευσεβες προσκυνητς μσα σε μια μισοσκτεινη εκκλησι, με θρησκευτικ δος και με  εθνικ ανταση, και κατνυξη, μες την μοσκοβολι απ αγιομαμτικο μελισσοκρι…

Μια επικ τριλογα περιγρφει τον Αγνα των Αγιομαμιτν για την ΕΝΩΣΗ.  Το πρτο  μρος εναι το «Λκνο της Λευτερις» του Χαμπ Χαραλαμπδη. Μια εμπεριστατωμνη μελτη που περιγρφει την ηρωικ  προσφορ του Αγου Μμαντος  στον Απελευθερωτικ Αγνα της ΕΟΚΑ.

Με γλσσα λιτ αλλ και εμπλεμη, μεταφρει στον μελετητ, την συμμετοχ και την δρση των κατοκων του χωριο στην εξγερση κατ των αποικιοκρατν, περιγρφει την κατοχ, το κλμα της αγγλοκρατας, τις ελπδες των σκλβων, τα νειρα και τις ενατενσεις τους. Κι ακμη την μεγλη κρηξη, που η λμψη της τφλωσε την ανθρωπτητα.

Το δετερο μρος εναι το σγγραμμα του Μακαριστο Οικονμου Παπ Ανδρα Ορφανο με ττλο "γιος Μμας Λεμεσο, Ιστορα, παραδσεις και προσφορ στον εθνικοαπελευθερωτικ αγνα της ΕΟΚΑ" .

Το τρτο μρος, ακμη  δεν εκδθηκε. Γνωρζω τι ετοιμζεται και περιλαμβνει, εκτς απ το ημερολγιο  του Αβρμη,  του Αβδλλα της ΕΟΚΑ, και λλα συγκλονιστικ γγραφα και ντοκουμντα που χουν διασωθε.  Μαζ με την καταγραφ των διαχρονικν αγνων της κοιντητας, για την νωση με την Μητρα Ελλδα.

Το ημερολγιο του Αβδλλα, διασθηκε απ τον λγιο Αγιομαμτη, Νικλα Χατζηκωστ και δημοσιεθηκε στην εφημερδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ.

Αμετθετος στχος των εξεγερμνων Αγιομαμιτν και κατ’ επκτασιν λου του Ελληνισμο, ταν η ΕΝΩΣΗ με την Ελλδα. Το ατημα κατεγρφη δημοκρατικ μσα στους τμους του Ενωτικο Δημοψηφσματος της 15ης Ιανουαρου του 1950, και το συντριπτικ ποσοστ εκενων που ψφισαν υπρ της νωσης, καταρρπτει κθε ισχυρισμ τι η εφαρμογ της Αυτοδιθεσης του Κυπριακο λαο, θα οδηγοσε σε οιανδποτε λλην, πλην της Ενσεως, λση.

Το ατημα της νωσης, ταν ξεκθαρα  αντιιμπεριαλιστικ, προοδευτικ και παλλακ, εξ ου και καταπολεμθηκε γρια απ λες τις  ιμπεριαλιστικς δυνμεις της εποχς και απ τα προτεκτορτα τους.

Ο στχος της Ενσεως, σο και αν ευτελσθηκε,  λεηλατθηκε και καθυβρστηκε απ εκενους που δεν σεβστηκαν ποτ την εκπεφρασμνη με δημοκρατικ  δημοψηφσματα θληση των λαν, απ    τους εχθρος της Δημοκρατας και τους  ριψσπιδες, απ τους συνεργτες και τα ργανα των ιμπεριαλιστν και των αποικιοκρατν, παραμνει ο μοναδικς και σβεστος φρος που καταυγζει την ζω λων μας, την ζω των πατριωτν που τιμομε σμερα.

Βεβαως λα τοτα, απαγορεεται να λγονται, οι τρχουσες πολιτικς συγκυρες και οι σγχρονες αγκυλσεις δεν επιτρπουν να εκφρουμε βλσφημες λξεις. Μιας και καταβλλεται υπερπροσπθεια να δαιμονοποιηθε η ΕΝΩΣΗ και να χρεωθον οι Ελληνοκπριοι με ευθνες για την σημεριν αθλιτητα της κατοχς. Ευθνες που βαρνουν  αποκλειστικ την Τουρκα και την Βρετανα.

Ωστσο,  η λθη εναι  ασμβατη  με την αξιοπρεπ ζω   και η παραποηση των ιστορικν και καταγεγραμμνων γεγοντων γκλημα σε βρος της ανθρπινης ζως.

Κι εμες θλουμε να ζσουμε, να ζσουμε  αξιοπρεπς, και γι αυτ θα ποτζουμε τις ρζες της Φυλς μας, τις ρζες της Ελληνικτητας μας, με τα νματα και τις σπονδς που καταθτουν νθρωποι σαν εσς τιμημνοι αγωνιστς της ΕΟΚΑ.

λλωστε, λλο εναι να υπερασπζεται σμερα, ο κθε πατριτης, την Κυπριακ Δημοκρατα και λλο να παραποιε την ιστορικ αλθεια.  Να παραποιε να παραγρφει αδιψευστες πηγς, να αποσιωπ κραυγαλα στοιχεα που με περισσ φλυαρα κραυγζουν  οι τορκοι ηγτες και που  αποκαλπτουν  πρα για πρα τα σχδια της Τουρκας  για την επανκτηση της Κπρου. Με μοναδικ στχο να δικαιολογσει την ανεπρκεια και την ευτλεια της συμπεριφορς του, αποποιομενος την  καταγεγραμμνη ιστορα.

Την Κυπριακ Δημοκρατα, την υπερασπιζμαστε με τον πιο αποτελεσματικ τρπο, διδσκοντας τους νους πολιτικ αγωγ και χι παραποιντας την Ιστορα.

Αυτ που συμβανει σμερα στο χωρι μας, εναι μθημα υψστης πολιτικς αγωγς, γιατ οι απτριδες και ανθλληνες  χι μνο κατακαουν τα σπαρτ της εθνικς μνμης αλλ και την γη και το χμα, για να μην ξαν-καρπσουν ποτ. Οι «γνωστικο και νοσιμοι» επιχειρον  να καταστρψουν  το ηθικ και ιδεολογικ  κεφλαιο που μας κατλειπε η γενι που με το αμα της, δημιοργησε και δισωσε το κρτος.  Γι αυτ, χομε χρος να υπερασπιστομε την ζω μας, την τιμ και την περηφνια των προγνων μας, τον Αγνα λων εσς, τιμημνοι Αγωνιστς της ΕΟΚΑ.

Η τιμ που απονμουμε ταπειν σμερα στους Αγωνιστς του Αγου Μμαντος, συνιστ σπονδ στον Ιερ Αγνα των Κυπρων, στον μετρο ηρωισμ, στην απραντη φιλοπατρα, στον ασγαστο πθο για την λευτερι των αθων Αγιομαμιτν.

λα σα με κπο και θυσες κατεγρφησαν, συνιστον μια ραψωδα απ το πος που σκαλσαμε επνω στο πρωτογενς χραντο σμα της Ελληνικς Ιστορας, με τραχτητα, αμα και πνο.

Οι  Αγιομαμτες, υπρξαν  σε λη την ιστορα του χωριο, στρατιτες. Το χωρι ιδρθηκε απ τους Βυζαντινος Ακρτες και Απελτες και η παρδοση που μεταφρεται απ γενι σε γενι με τα υπγεια ρεματα μιας ασλληπτης καταγραφς στον γενετικ κδικα των χωρικν, μς κνει υπερφανους   κληρονμους της Βυζαντινς Πορφρας.

νας συνεχς αγνας επιβωσης του Ελληνισμο μσα στα δσεκτα χρνια της τουρκικς σκλαβις εναι η ιστορα του Αγου  Μμαντος.

νας αγνας επιβωσης απ την δουλεα, την φτχια, την αμορφωσι που επβαλλε ο κατακτητς.

Με την μετβαση στην Αγγλοκρατα, οι Αγιομαμτες παρνουν μια βαθι ανσα και ιδρουν το 1898, με πρωτοβουλα ενς σπινθηροβλου πνεματος της εποχς εκενης, του εικοσχρονου πρωτοδιριστου δασκλου Μικλη Φραγγοφνου, το αρχαιτερο απ τα υφιστμενα σμερα εν Κπρω Σωματεα, το Αναγνωστριον Παλιγγενεσα απ το οποο προλθαν  εξχουσες πνευματικς φυσιογνωμες, και η μεγλη παρδοση προς τα γρμματα που χαρακτηρζει τους Αγιομαμτες.

 Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ εναι να  χωρι δασκλων, ιερων,  φιλολγων.

Την 25ην Μαρτου του 1921, εκατν  χρνια μετ την Ελληνικ Επανσταση, η «ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ» σε ψφισμα της τονζει:

«Κηρττομεν ενπιον Θεο και ανθρπων τι η θλησις ημν εναι  μα, μνη και αναλλοωτος, να ενωθμεν μετ της Μητρς Ημν Ελλδος».

Αυτς εναι ο συγκλονιστικς κδικας βσει του οποου αποκρυπτογραφεται η εθνικ ζω των ολιγριθμων κατοκων, οι οποοι υπρξαν στην μεγστη πλειοψηφα τους, νθερμοι υποστηρικτς της Επανστασης και ιδρυτικ και εξχοντα μλη της ΕΟΚΑ. Και σο και να διστζω συναισθανμενη την ταπεινοφροσνη και την σεμντητα σας, τιμμενοι  Αγωνιστς του Αγου Μμαντος,  δεν μπορ να αποφγω τους διθυρμβους, που προρχονται απ τον σμφυτο ενθουσιασμ και την περηφνια  μου για  τους αγνες σας και την συμμετοχ σας στο νοπλο κνημα. 

Καθοριστικ ρλο στην Οργνωση του Κινματος στον γιο Μμα, αλλ και στην ευρτερη περιοχ Πιτσιλις, Αμιντου, Σολις, διαδραμτισε  ο Διδσκαλος του Γνους, ο συγχωριανς μας Νικλας Χατζηκωστς, που  ντας  νας φλογερς πατριτης, μεταλαμπδευσε στις ψυχς τω&n