... 27-11-2013
 
 
-
: 28-02-2016

1.            χετε επικρνει πολλς φορς τους χειρισμος του Νκου Αναστασιδη στο Κυπριακ αλλ και τη διζωνικ δικοινοτικ ομοσπονδα (ΔΔΟ), ως μορφ λσης. πως φανεται μως εναι μα μορφ λσης που γινε αποδεκτ και απ τον Τσσο Παπαδπουλο αλλ ακμα και απ τον Μακριο. Εν εσαστε εσες επικεφαλς των διαπραγματεσεων ποια εναλλακτικ θα προτενατε;

Μα αυτ που συζητιται σμερα δεν εναι καν ΔΔΟ. Εναι λση συνομοσπονδας δο ισοτμων συνιστντων κρατν με κατργηση της Κυπριακς Δημοκρατας και χωρς την αποκατσταση των ανθρωπνων δικαιωμτων των Κυπρων πολιτν. Το τι η ΔΔΟ γινε αποδεκτ ως λση και απ λλους Προδρους της Κυπριακς Δημοκρατας και το ποιος την υποστριξε και ποιος χι,  δεν χει καμι σημασα στην διαμρφωση της δικς μου ποψης επ του θματος. Και φυσικ δεν κρνω καννα, αυτ θα το πρξει η Ιστορα.  λλωστε πιστεω ακρδαντα πως η Τουρκα δεν συμβιβζεται με μια λση ΔΔΟ, στοιχειωδς λειτουργικς , αλλ επιδικει   τον ολοκληρωτικ λεγχο της Κπρου. Εναι γι αυτ τον λγο που η ΔΔΟ δεν καθσταται εφικτ μετ απ τσα χρνια διαπραγματεσεων και δραματικν υποχωρσεων της Κυπριακς Δημοκρατας απναντι στην Τουρκικ αδιαλλαξα. Η Τουρκα υπαναχρησε πολλς φορς απ την συμφωνα για την εφαρμογ ΔΔΟ ως λσης του Κυπριακο ζητματος και παρλληλα μας δωσε πολλς ευκαιρες να απαγκιστρωθομε απ αυτν τον ανφικτο και τσο οδυνηρ συμβιβασμ. Που τελικ γινε  εμμον για  πλεστους Κπριους πολιτικος. Και αν οι προηγομενοι πολιτικο καναν λθη γιατ πρπει να συνεχσουν οι επγονοι;  λλωστε , μπκαμε στην ΕΕ με σαφ πρθεση να εφαρμοστε το ευρωπακ κεκτημνο ως βασικ παρμετρος στην λση του Κυπριακο ζητματος.  Συνεπς, εν  μουν επικεφαλς των συνομιλιν, θα απαιτοσα η βση τον συνομιλιν να εναι τι προνοε  το κοινοτικ κεκτημνο. Πιστεω ακρδαντα πως η Τουρκα επιδικει την πση θυσα νταξη της στην ΕΕ. Εναι ζτημα καθοσωσης για την ρχουσα κστα, ετε πρκειται για ισλαμιστς ετε πρκειται για Κεμαλικος. Συνεπς, η αναγνριση της ΚΔ θα πρεπε να ταν πρωταρχικ υποχρωση της Τουρκας.  Αυτ καθορζει η αντιδλωση της 21ης Σεπτεμβρου του 2005, εν το Πρωτκολλο 10 τονζει ρητς τι η ολκληρη η ΚΔ εντχθηκε στην ΕΕ, με αναστολ του κεκτημνου στο κατεχμενο τμμα της. Θα απαιτοσα την εφαρμογ λων των υποχρεσεων της Τουρκας απναντι στην ΚΔ πριν κνει το παραμικρ βμα στην ΕΕ. Για τις υποχρεσεις αυτς η Κυβρνηση πανηγυρζει  ταν περιλαμβνονται σε αποφσεις του Συμβουλου. Μετ, τις τοποθετε στο χρονοντολαπο της Ιστορας.  Η μεθοδολογα δεν θα πρεπε να ταν ο τεμαχισμς και ακρωτηριασμς των αρχν και αξιν της ΕΕ για να χωρσουν σε μια λση ΔΔΟ, αλλ η διασφλιση τι οι δημοκρατικς αρχς και αξες της ΕΕ πρπει να καθορσουν τη λση χωρς αποκλσεις, απαλλσσοντας την Κπρο απ τετελεσμνα της εισβολς και προχωρντας σε αλλαγς στο νομικ πλασιο της ΚΔ. Ανεξαρττως της νας διοικητικς δομς του κρτους.  Αφενς για να εναι το κρτος που θα προκψει μετ την λση συνχεια της ΚΔ και αφετρου για να επανενσωματωθον τα κατεχμενα στην ΚΔ με  να  σγχρονο πολιτειακ σστημα. Εν λεχθε απ κποιους τι αυτ δεν τα δχεται η Τουρκα, και ρα εναι ουτοπα, σημανει τι παραδχονται πως δεν συζητον δημοκρατικ λση σμφωνη με τις αρχς και τις αξες της ΕΕ. Ας το παραδεχθον και προς τον λα, ας οδηγσουν την Κπρο εκτς ΕΕ και ας αναλβουν και την διαχεριση της συμφορς που θα ακολουθσει.  

  2.        Δεδομνου και του τι ο ΔΗΣΥ εχε προ πολλο αποδεχτε την ΔΔΟ ως μορφ λσης του Κυπριακο, κποιοι αναρωτιονται γιατ φγατε σμερα απ το κμμα. Σμερα λλαξαν οι θσεις του ΔΗΣΥ;

πρεπε να φγω ενωρτερα. Ωστσο, οι θσεις της ηγεσας αποδεχθηκε τι δεν εναι και θσεις των οπαδν. Υπενθυμζω τι το 67% των οπαδν του Συναγερμο απρριψε το σχδιο Ανν στο δημοψφισμα του 2004, σε αντθεση με την απφαση της πολιτικς ηγεσας. ρα συμπορετηκα με την μεγλη πλειοψηφα των οπαδν του Συναγερμο  και των  λλων κομμτων. θελα να πιστεω τι θα γινταν σεβαστ η ετυμηγορα του λαο και πστεψα τον Νκο Αναστασιδη ταν δεσμευταν γραπτς τι δεν θα επαναφρει το σχδιο Ανν. Ναι, λθα πολλς φορς σε αντιπαρθεση με την πολιτικ ηγεσα του Συναγερμο αλλ με συγκρατοσε απ μια απφαση ρξης η αγπη του κσμου και η ανγκη να υποστηρζω την λλη ποψη.  Τελικ διαπστωσα τι απλς αποτελοσα το λλοθι για την θρυλομενη πολυφωνα του Συναγερμο.

3. Με την δρυση του  Κινματος ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, δσατε αρχικ τα χρια για εκλογικ συνεργασα με το ΔΗΚΟ. Ποιοι ταν οι λγοι που χλασε τελικς η συνεργασα;

Δεν χλασε καμι συνεργασα. Στο αγνα για την δισωση της ΚΔ μαζ θα πορευμαστε. Ωστσο, με την δρυση της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ προσπαθσαμε  να συνενωθον λες οι δυνμεις που αντιτθενται σε λση τπου Ανν. Αποτχαμε. Συζτησα με το ΔΗΚΟ την σοβαρ και ευγενικ πρταση που μου γινε για διμερ εκλογικ συνεργασα. πως γνωρζετε υπρξαν σφοδρς αντιδρσεις και μσα στο ΔΗΚΟ και μσα στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Σχεδν στο σνολο της η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ τχθηκε εναντον της ποιας διμερος συνεργασας, και πρκρινε την αυτνομη κθοδο στις εκλογς με πρσκληση προς λα τα κμματα που συμφωνον με τις θσεις και αρχς μας να συμπορευθον μαζ μας.

 

4.            Τι κοιν χει η Κνηση Αλληλεγγης με το ΕΥΡΩΚΟ που οδηγον σε εκλογικ συνεργασα των δο μερν;

ΤΟ Ευρωπακ Κμμα ανταποκρθηκε θετικ στην κκληση μας και αποφσισε να στηρξει την προσπθεια της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον αγνα για την δισωση της ΚΔ, την  δκαιη λση και τον εκσυγχρονισμ του κρτους. Αυτ θα γνει  στη βση του αμοιβαου σεβασμο με προσθκη στελεχν του ΕΥΡΩΚΟ στο ψηφοδλτιο της Αλληλεγγης, αλλ αυτ δεν  εναι οτε συννωση οτε συνασπισμς των δο κομμτων. Δεν σας κρβω τι πολλο θεωρον τι πρκειται για διμερ συνεργασα και αντιδρον ντονα. Τονζω τι το ΕΥΡΩΚΟ στκεται αλληλγγυο στην προσπθεια μας κι εγ εκφρζω τον σεβασμ και την εκτμηση μου στην ιστορικ του διαδρομ.

 5.           Με την εκλογ σας στη Βουλ σκοπεετε να παραδσετε την δρα της Ευρωβουλς για να επιστρψετε στην Κπρο;

Η μαχητικ παρουσα του Κινματος ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στο Ευρωπακ Κοινοβολιο εναι απαρατητη και δεν μπορε να σιγσει η φων μας, μσα στην κρισιμτητα των καιρν. Το χουμε αποδεξει , τελευταο επτευγμα εναι νομζω και η προσωπικ συμβολ μου στο να αποφευχθε η ψευδοενημρωση του Κοινοβουλου απ τον υπερφαλο, μη αντικειμενικ και μεροληπτικ  ιντε. Ωστσο θα δσω την μχη απ ποιο μετερζι κριθε κατλληλο για την ενσχυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ,τσο στις βουλευτικς εκλογς σο και σε τυχν δημοψφισμα που αλλο χρειαστε. Πντα στην εμπροσθοφυλακ.

 

6.            Για ποιο λγο να επιλξει κποιος να ψηφσει το Κνημα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  στις επικεμενες εκλογς; 

 Διτι δεν πρκειται να  συμβιβαστομε  με την παρακμ, την κρση αξιν και την διαφθορ που μαστζει τον τπο και συντηρεται με  την εξρτηση των πολιτν απ την κομματοκρατα , τον παραγοντισμ, τον νεποτισμ, την αναξιοκρατα. Διτι αποδεξαμε πως ξρουμε να αγωνιζμαστε για την ΚΔ και τα δκαια του λαο και δεν υπολογζουμε προσωπικ κστος. Διτι ο κθε πολτης αυτς της χρας χρειζεται την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και την στριξη των υπολοπων. 

7.            Εν το Κνημα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  δεν καταφρει να εισλθει στη βουλ, ποια θα εναι τα επμενα βματα της Ελνης Θεοχρους;

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θα μπει στην Βουλ παρ τις τρομακτικς αντιξοτητες που αντιμετωπζει. Παρ την απαρδεκτη για την δημοκρατικ θσμια αλλαγ του εκλογικο νμου και παρ την παντοδυναμα των Σοπερ Μρκετ της πολιτικς.  

 

 

 
   
 
 
 
     
      :